Kompresörlerden Enerji Geri Kazanımı

Basınçlı hava, endüstriyel uygulamalar için elektrik, su ve doğalgaz kadar önemli olabilecek bir unsurdur. Yani hava kompresörlerini neredeyse endüstriyel tesislerin tamamında görebiliriz.

Hemen hemen endüstriyel tesislerin tamamında kompresör kullanılmasına rağmen %97’sinde ısı geri kazanımı uygulanmamakta. Isı geri kazanımı uygulaması her ne kadar pek rastlanmasa da önemli ölçüde maddi tasarrufun yanında karbon ayak izini de oldukça azaltan bir uygulamadır ve ayrıca uygulanan tesisin sürdürülebilirlik amaçlarına da ulaşmasını kolay kılar.

Kompresör ile basınçlı hava elde ettikten sonra, elektrik girdisinin %90’ından fazlası kayıp veya atık enerji olarak, soğutma kulesinden atmosfere atılabilmektedir. Atılan bu enerji, geri kazanılacak olursa bütün hava kompresörlerinin birer ısı üreticileri olduğu kanısına varılabilir.

Atık ısıyı geri kazanmak için prosesin yağ tarafına küçük bir dokunuşla basit tak-çalıştır prensibinde çalışan sistemler Alfa Laval plakalı ısı eşanjörleri ile kurulabilir.

Amortisman süresi ve ısı geri kazanım miktarının doğru bir şekilde hesaplanması için iletişim kanallarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın